Tentai Kansoku

Sebuah lagu dari grup Jepang “Bump of Chicken”, dari albumnya yang berjudul Jupiter.

Terjemahan liriknya kurang lebih seperti ini

2 in the morning, at the railroad crossing, I carried my telescope
a radio tied to my belt, guess there won’t be rain tonight

You came two minutes later, with a ridiculous ammount of things
shall we start, our star gazing. we searched for a comet

it was enough just trying not get swallowed by the deep darkness
that day I went to hold your shivering hand.

we peered through the telescope to see something that we couldn’t see
many voices came out cutting through the silence.
tomorrow is calling out to us, but we hardly answered
we chased after this comet called the “present”

one day we find that we’re searching so hard for something
the definition of happiness, the place we left sadness

We’ll be searching from the day we’re born ’til we die.
come, shall we begin, our star gazing. we searched for a comet

I remember everything we’ve found til now.
the pain of being unable to hold your shivering hand
we looked through the telescope to know what we didn’t know
I looked for a faint light that could illuminate the darkness.
I still remembered the pain I felt from doing so
Now I’m chasing after this comet called the “present” on my own,

The taller I get the more I have to tell you
Those adress-less letters have piled so high they’re likely to fall over.

A few worries but I’m ok.
I just remembered one thing actually…

that day, it rained contrary to the weather forecast,
on which I couldn’t hold your trembling hand.

peeking through the telescope to overlook the things I could see
I ran through the darkness and silence on my way home
I still am suported by the pain I feel in doing so.
Now I’m chasing after this comet called the “present” on my own.

peering through the telescope, I tried to meet you again
and at 2 in the morning like before, I run to the railroad crossing
shall we begin, star gazing… even if you don’t come after two minutes
we’ll chase this comet called the “present” together.

Gw ga tau sebenernya interpretasi lirik ini mestinya seperti apa. Apa harus ditanggapi secara literal, atau kita mencfari semacam makna yang tersirat. Akan tetapi, dari interpretasi gw, lirik dari lagu ini menyimpan makna yang dalam tentang suatu hubungan, yang disajikan dengan bahasa yang puitis. Bagaimana interpretasi anda?

Memang, salah satu poin lebih dari Bump of Chicken adalah lirik yang puitis, atau punya arti yang mendalam. Dari sisi musik pun Bump of Chicken cukup enak untuk didengar, sehingga band ini punya tempat khusus di daftar band-band favorit gw.

Kapan-kapan, gw akan ngepost soal data band ini.

2 thoughts on “Tentai Kansoku

  1. Setuju banget dit..!! Liriknya indah, musiknya jg keren.. bump of chicken ftw..!!
    Kapan belajar gitar, biar bisa mainin nih lagu huahauhau😄

  2. mou ichido, ane nulis soal BoC, yaa… onegaishimasu. m(-_-)m

    Dulu ane bump into BoC pas denger Namida no furusato di awal 2007. Single-nya ‘kan dirilis akhir 2006, jadi waktu itu *katanya* lagu itu masih “in” banget di Jepang… So I downloaded it. I thought it was “good” dan sempet jadi theme of January 2007 gitu di iTunes ane, dan pas liat PV-nya lebih suka lagi… but at that time I haven’t discovered the excellence in Fuji-kun’s lyrics just yet, karena (sampe sekarang) susah banget nyari transletan lagu itu.
    Baru tau (dan jadi penasaran pengen tau yang lain juga) kalo’ lirik-lirik lagu mereka itu keren banget, setelah nemu transletan lirik single “Diamond” / “Laugh Maker”. Giliiiing… Pertama kali denger single itu sambil baca (arti) liriknya, DAAAASS… Nyengir sambil nangis, uh-huhuhuhueh-hehehehe. Sampe sekarang menurut ane itu single yang paling “nendang” dari BoC, karena lagu side A dan B-nya “gue banget”. ^^;
    Mungkin itu kekuatan utama lagu-lagunya Fuji-kun… Mungkin beberapa lagu aren’t quite appealing buat beberapa orang karena selera musik ‘kan relatif (apalagi mereka yang kalo disodorin pertanyaan, “Musiknya apa liriknya?” njawab, “Musiknya.”), tapi kalo kita tau lirik lagunya… Mungkin hampir semua orang yang suka meluangkan waktu buat merenung bakal bilang, “He writes really good lyrics.” Mungkin.

    BTW, soal “Tentai Kansoku”… *hah, yang di atas baru prolog?!*
    Ini salah satu lagu yang menguatkan keyakinan ane kalo’ Fuji-kun nulis lirik outta his personal experiences. Nggak tau kenapa, yaa… Tapi kalo’ semua lirik lagu-lagunya dibaca, I just can’t think any other way. Tapi bener, kaya’nya kalo’ kita dengerin semua lagunya, seems like we can roughly capture stories from his lifetime, dia sendiri yang cerita ke kita… Only a touch of my own sentimntal feelings kali, hahah.

    SELESAI… OWARIMASHITA YO~.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s